Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών.

ΙΒΚΦ 100 χρόνια

Επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Δευτέρα στις 27 Μαρτίου

Κύριοι ομιλητές ήταν ο ομότιμος Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρης και ο Καθηγητής Κ. Καραντινινής του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος Γ. Ρούστας. 

 

Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν ζωντανά ένα μουσικό ταξίδι στο χθες, το σήμερα και το αύριο του Ινστιτούτου, ξεναγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας με υλικό από το ιστορικό αρχείο του Ινστιτούτου και στην υπαίθρια έκθεση «Δ. Πάνου» με ιστορικά καινοτόμα (για την εποχή τους) αγροτικά μηχανήματα, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης έγινε γευσιγνωσία εδεσμάτων με ποικιλίες οσπρίων, δημιουργίας του Ινστιτούτου με την επιμέλεια της ομάδας Μαγειρικής του ΙΕΚ Όμηρος.

 

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου:

https://www.youtube.com/channel/UCUpTqp7ai14EqmlvQxOHV5w

 

Το «Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με έδρα τη Λάρισα έχει μια μακροχρόνια παράδοση και συνεισφορά στο γίγνεσθαι του πρωτογενή τομέα της χώρας. Από την ίδρυσή του, το 1923 από τον Ακαδημαϊκό - Γεωπόνο Ιωάννη Παπαδάκη ως «Σταθμός Καλυτερεύσεως Φυτών» προσφέρει σημαντικότατο έργο στον τομέα της διατήρησης και αξιοποίησης της αγροτικής βιοποικιλότητας. Μετατρέποντας την καινοτομία σε πράξη, το Ινστιτούτο έχει επιτύχει την βελτίωση πολλών γηγενών ποικιλιών, με αποτέλεσμα την εγγραφή στον «Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών» πενήντα πέντε (55) ποικιλιών εκ των οποίων οι δεκαοκτώ αφορούν όσπρια (φακή, ρεβύθι, φασόλι, φάβα/λαθούρι) και οι τριάντα επτά κτηνοτροφικά φυτά (βίκος, μηδική, τριφύλλι, φακελωτή, σούλα, πιμπρινέλλα, τριγωνέλλα, κουκί, μπιζέλι, τεύτλο, λαθούρι). Οι υψηλής παραγωγικής και εμπορικής αξίας ποικιλίες αυτές κυριαρχούν στην Ελληνική αγορά καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά σπόρων.

 

Έχοντας διανύσει έναν αιώνα παρουσίας και προσφοράς στην εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, το «Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών» με πλεονέκτημα τη γνώση και τις υποδομές του, εισέρχεται δυναμικά στη νέα εποχή της ψηφιακής επανάστασης και πράσινης γεωργίας. Υλοποιεί προγράμματα βελτίωσης φυτών, προσφέροντας ποικιλίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών και καταναλωτών, παράγοντας πολλαπλασιαστικό υλικό ανθεκτικότερο, με αυξημένη παραγωγικότητα και προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας. Έτσι, τερματίζεται η απώλεια πολύτιμων γηγενών γενετικών πόρων και μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από την ανάγκη εισαγωγής σπόρων και τον παρεπόμενο κίνδυνο εισαγωγής φυτοπαθογόνων καραντίνας.

 

Πληροφορίες: Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος, email: vlachostergios@elgo.gr