agricultural products

Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Στοχευμένη έρευνα για ασφαλή, ποιοτικά, καινοτόμα και βιώσιμα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων (ΙΤΑΠ) είναι ένα από τα 11 Ινστιτούτα της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Διευθύντριά του είναι η Δρ Ε. Κονδύλη, Διευθύντρια Ερευνών.

Γενικές πληροφορίες
Το Ινστιτούτο

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων (ΙΤΑΠ) είναι ένα από τα 11 Ινστιτούτα της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ιδρύθηκε το 1933 από το Υπουργείο Γεωργίας ως “Σταθμός Γεωργικής Τεχνολογίας”.

Οι δραστηριότητες του ITAΠ περιλαμβάνουν:
  1. Έρευνα στους τομείς
    • Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων
    • Τεχνολογιών Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων και Νωπών Προϊόντων 
    • Μοριακής Μικροβιολογίας Τροφίμων,
    • Γονιδιωματικής 
    • Οίνου και οινοπνευματωδών ποτών,
    • Βιοτεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων και Αξιοποίησης Υποπροϊόντων,
    • Εδώδιμων Μυκήτων,
    • Γάλακτος και των Προϊόντων του.
  2. Διεξαγωγή μελετών και Τεχνική Υποστήριξη στη βιομηχανία τροφίμων για τη βελτιστοποίηση διαδικασιών παραγωγής τροφίμων, τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και νέων βιοτεχνολογικών εφαρμογών.
Υπηρεσίες
Στο ΙΤΑΠ λειτουργούν ειδικές ερευνητικές δομές και παροχής υπηρεσιών και συγκεκριμένα:

Διαπιστευμένα (EN-ISO 17025) εργαστήρια μικροβιολογικής και φυσικοχημικής ανάλυσης τροφίμων και γενετικής ταυτοποίησης αγροτικών προϊόντων καθώς και ένα υπό διαπίστευση εργαστήριο Μοριακής Μικροβιολογίας Τροφίμων, όπου και εφαρμόζονται κλασσικές και σύγχρονες τεχνικές. Το Ινστιτούτο διαθέτει άρτιο εξοπλισμό όπως Sensititre AST, Impedance technique, FOSS FoodScan, MilkoScan, BacSomatic, qPCR, PFGE, DGGE, NGS, Sanger, HPLC, GC, GC/MS, UHPLC HR qToF MS/MS, Ultra High Pressure System (το μοναδικό ολοκληρωμένο σύστημα σε εργαστήριο στην Ελλάδα).

Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα

Επικοινωνία

Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων

Τμήμα Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων