Ο ανεκτίμητος πλούτος γηγενών ποικιλιών καρποφόρων δένδρων και αμπέλου είναι το αντικείμενο τριών νέων πονημάτων που επιμελήθηκαν ερευνήτριες και ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

native varieties of trees and vines

1.    Αμύγδαλα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια!!! Γνωρίστε και προτιμήστε τις τοπικές ποικιλίες των καρπών αυτών

Ανακαλύψτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών ποικιλιών οπωροφόρων δένδρων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας μέσα από το βιβλίο με τίτλο «Τοπικές Ποικιλίες Οπωροφόρων Δένδρων», που επιμελήθηκε η Δρ Παυλίνα Δρογούδη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου “Fruitrees2Safegauard”.

Πρόκειται για έναν εικονογραφημένο οδηγό φαινοτυπικών χαρακτηριστικών τοπικών ποικιλιών αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, κερασιάς, ροδακινιάς και  αχλαδιάς που βρέθηκαν και καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια εξερευνητικών αποστολών σε 32 περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, με τη συνεισφορά κατοίκων των περιοχών που μελετήθηκαν.

Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων στη Νάουσα και των Ακρόδρυων στις Βαρδάτες Φθιώτιδας, του ΙΓΒΦΠ, από την ίδρυσή τους, ξεκίνησαν τη δημιουργία συλλογών διατήρησης τοπικών και ξένων ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων και συμμετέχουν σε πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σκοπό την καταγραφή της γενετικής ποικιλότητας και την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ελληνικών ποικιλιών. Για να μάθετε περισσότερα μπορείτε να βρείτε τον εικονογραφημένο αυτό οδηγό εδώ και να πάρετε επιπλέον πληροφορίες από την Δρ Π. Δρογούδη pdrogoudi@elgo.gr .

 

2.    Αετονύχι, βολίτσα, δρεκοβίνα, καντινιά. μοσχούδι, συρίκι

Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε μέσα σε έναν οδηγό γεμάτο ονομασίες και συνώνυμα ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, όπου σας προσκαλούμε να γευτείτε τις λέξεις και να ακούσετε τις μυρωδιές γηγενών ποικιλιών αμπέλου.

Μια περιπλάνηση στην ελληνική βιβλιογραφία οδήγησε στην εύρεση, διάσωση και καταγραφή των ονομασιών διαφόρων ποικιλιών αμπέλου του ελλαδικού χώρου, που ξαναεμφανίζονται μετά από χρόνια απουσίας, ή έχουν πλέον εκλείψει ή αποτελούν ιδιαιτερότητες της ντοπιολαλιάς και παρουσιάζονται στο βιβλίο με τίτλο «Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου» που επιμελήθηκε ο Δρ Γ. Μερκουρόπουλος, ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Γ. Μερκουρόπουλο, merkouropoulos@elgo.gr

 

3.    Εσπεριδοειδή, προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας/ 2.500 χρόνια καλλιέργειας στον ελλαδικό χώρο

Η διάσωση, αξιολόγηση και διατήρηση του γηγενούς γενετικού υλικού όλων των ειδών εσπεριδοειδών, με στόχο την ανάδειξη των μοναδικών αγρονομικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, αποτέλεσε αντικείμενο του ερευνητικού έργου GοCitrus και  περιλαμβάνεται στη Μονογραφία Ποικιλιών Εσπεριδοειδών, την οποία επιμελήθηκε ο Δρ Β. Ζιώγας, ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Ο ακριβής χαρακτηρισμός των φαινοτυπικών χαρακτηριστικών γηγενών ποικιλιών εσπεριδοειδών (πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, λεμονιάς, περγαμότου, κίτρου) είναι μεγάλης σημασίας για την επιλογή των κυρίαρχων γονιδίων για μελλοντική στοχευμένη γενετική βελτίωση. Μπορείτε να βρείτε τη μονογραφία εδώ  και μα πάρετε περισσότερες πληροφορίες από τον Δρ Β. Ζιώγα ziogas@elgo.gr