Εσπεριδοειδή με… Νέα Γεύση

29 Ιουλ 2025
Βελτιωμένες ποικιλίες για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα της Ελληνικής γεωργίας.

citrus1

Η ελληνική γεωργία αντιμετωπίζει προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Όπως αυτές που παρουσιάζονται με την ανάπτυξη νέων βελτιωμένων ποικιλιών που έχουν καλύτερη γεύση και ποιότητα καρπών και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε περιβαλλοντικές και αγρονομικές προκλήσεις. Αυτή είναι η περίπτωση των νέων ποικιλιών εσπεριδοειδών που αναπτύσσονται σήμερα και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών.

Στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Δρ. Βασίλης Ζιώγας και η ερευνητική του ομάδα ανοίγουν τον δρόμο προς μια νέα γενιά ποικιλιών εσπεριδοειδών. «Ο στόχος μας είναι τριπλός: υψηλή ποιότητα, προσαρμογή στο ελληνικό περιβάλλον και αξία στην αγορά», τονίζει ο Δρ. Ζιώγας.

Βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων, βελτιωμένων ποικιλιών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης γεωργίας — από την αντοχή σε ασθένειες μέχρι την προσαρμογή στις κλιματικές μεταβολές αποτελεί η διατήρηση γενετικού υλικού. Με ευθύνη του Δρ Βασιλείου Ζιώγα ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διατηρεί στα Χανιά μια εκτεταμένη συλλογή ποικιλιών εσπεριδοειδών, που λειτουργεί ως πολύτιμο «γενετικό απόθεμα» για τη μελλοντική έρευνα και βελτίωση.

Νέα Γεύση στις Πορτοκαλιές

Οι νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς που έχουν αναπτυχθεί στο Ινστιτούτο έχουν όλα τα ‘προσόντα’ για να πρωταγωνιστήσουν καθώς συνδυάζουν υψηλή παραγωγή με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Διακρίνονται για τη γεύση τους, τη δυνατότητα επεξεργασίας, και τη συνολική τους απόδοση και διατήρηση στον αγρό.

«Τα νέα πορτοκάλια είναι εξαιρετικά γλυκά, με έντονο άρωμα και ισορροπημένη οξύτητα», αναφέρει ο ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους επιτρέπουν να ξεχωρίζουν στις διεθνείς αγορές, κάτι που έχει μεγάλη σημασία για

την ελληνική εξαγωγή εσπεριδοειδών. «Αν και ανήκουν στον τύπο Valencia, οι ποικιλίες αυτές ωριμάζουν από το φθινόπωρο μέχρι και τα μέσα του χειμώνα, και αυτό που τις διαφοροποιεί είναι η διπλή τους χρήση», λέει ο Δρ Ζιώγας

citrus2

Οι νέες ποικιλίες δεν στοχεύουν μόνο στη βελτίωση της γεύσης και της παραγωγικότητας. Δημιουργούνται και επιλέγονται με κριτήρια την αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, την ξηρασία και τις κοινές ασθένειες, προσαρμόζοντας έτσι την ελληνική παραγωγή στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. «Αυτές οι ποικιλίες είναι το αποτέλεσμα ετών έρευνας που περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογιών ώστε να επιλεγούν τα πιο ανθεκτικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και οι αυξημένες πολυφαινόλες τις καθιστούν πιο υγιεινές, ανταποκρινόμενες στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις», προσθέτει ο Δρ Ζιώγας του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Η Λιμεττία του Μέλλοντος

H νέα ποικιλία λιμεττίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ένα εξαιρετικό υβρίδιο μεταξύ λιμεττίας και λεμονιάς, έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς «φαινόμενο» για την εσπεριδοκαλλιέργεια. Σε αντίθεση με τις περισσότερες διεθνείς προσπάθειες που απέδωσαν μικρούς και μη εδώδιμους καρπούς, η νέα ποικιλία ξεχωρίζει για το αχλαδόμορφο σχήμα της, τη ζουμερή χωρίς σπόρους σάρκα και το εκλεπτυσμένο χρώμα της. Η γεύση της είναι μοναδική με το μοναδικό άρωμα που δεν θυμίζει λεμόνι ούτε λιμέττι.

«Η λιμεττία αυτή ωριμάζει από τέλη Αυγούστου μέχρι Νοέμβριο και έχει δυνατότητα συνεχούς καρποφορίας όταν καλλιεργείται εντός θερμοκηπίου. Διαθέτει εξαιρετικά σπάνια χαρακτηριστικά, υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ και μεγάλη συγκέντρωση βιταμίνης C, ενώ η γεύση της είναι ξεχωριστή και έντονα αρωματική, και ως δέντρο δεν παρουσιάζει καρπόπτωση», αναφέρει ο Δρ Ζιώγας.

citrus3

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ποικιλίας, ωστόσο, δεν είναι μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, αλλά και τα οικονομικά οφέλη για τον παραγωγό. «Συνδυάζει σταθερή και πλούσια παραγωγή με ποιοτικά χαρακτηριστικά που ζητά η σημερινή αγορά. Αυτό σημαίνει λιγότερες απώλειες και μεγαλύτερο εισόδημα για τον παραγωγό. Επίσης τα μοναδικά της οργανοληπτικά χαρακτηριστικά την καθιστούν μια δυναμική ποικιλία που δύναται να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές», προσθέτει ο Δρ Ζιώγας.

Το Μέλλον των Βελτιωμένων Ποικιλιών

Η δημιουργία και διάδοση νέων ποικιλιών εσπεριδοειδών στην Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο μία στρατηγική για την αύξηση της παραγωγής, αλλά και μία λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία λόγω της κλιματικής κρίσης και της αυξανόμενης ζήτησης για υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας προϊόντα. Ο Δρ Ζιώγας τονίζει ότι «οι βελτιωμένες ποικιλίες εσπεριδοειδών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Η ερευνά στοχεύει στην προσαρμογή των καλλιεργειών σε διαφορετικά κλιματικά περιβάλλοντα και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους σε αβιοτικές και βιοτικές καταπονήσεις λόγω κλιματικών μεταβολών.»

Η συνεχής έρευνα και οι επενδύσεις στην αγροτική καινοτομία μπορούν να καταστήσουν την ελληνική γεωργία πρωτοπόρο στη βιώσιμη και ποιοτική παραγωγή φρούτων στη Μεσόγειο, αποδεσμεύοντάς την από πρακτικές που υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

Πληροφορίες: Δρ Βασίλειος Ζιώγας , ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Αθήνα, ziogas@elgo.gr